Slapend spaargeld? Ontdek 5 renderende alternatieven
Wij Belgen zijn al jaren recordspaarders. Er komt jaarlijks meer geld op de Belgische spaarboekjes te staan, zo bereikte ons gezamenlijke spaarbedrag in 2021 voor het eerst ooit de kaap van 300 miljard euro. Dat lezen we bij De Tijd. Maar is het eigenlijk wel zo slim om al je centen op een spaarboekje te zetten? Hoe komt het dat we ons spaargeld langzaam zien wegsmelten?
Sparen is niet meer interessant want het levert simpelweg niets meer op. Momenteel verlies je zelfs geld als je het op een spaarboekje zet. Dat komt doordat de inflatie de laatste tijd hoger ligt dan de rentes op spaarboekjes. Die inflatie danst de laatste maanden rond de 5%. Het percentage van de inflatie illustreert hoeveel duurder het leven geworden is in vergelijking met het jaar ervoor. Dat zijn de bevindingen van VRT NWS en De Tijd.
Maar er zijn er nog genoeg oplossingen om je geld niet verloren te laten gaan. Aangezien het de moeite niet meer is geld op een spaarboekje opzij te zetten, zoeken mensen alternatieve manieren om meer uit hun centen te halen. Wat kan je nu doen in plaats van een spaarboekje te openen? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om van een hogere rente te genieten. We lijsten 5 alternatieve methoden op die jou meer opbrengen dan je spaarboekje. Daar worden we bij WinWinner warm van!
5 methoden als alternatief voor dat spaarboekje
1: Investeren in vastgoed
Meer en meer mensen kiezen ervoor om te investeren in vastgoed. Dat wordt namelijk gekenmerkt door een relatief stabiel rendement en ook het vastgoed zelf blijft doorgaans in waarde stijgen, zo zegt Oreon Properties.
Wie denkt aan investeren in vastgoed, denkt volgens de vastgoedblog van Fortior misschien direct aan het verhuren van een appartement of huis, maar daar hangt vaak een hoge aankoopprijs aan vast.
Er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden. Zo wordt het investeren in assistentieflats steeds populairder en kan je ook investeren in hotels of parkeerplaatsen. Dat zijn misschien zelfs de meest laagdrempelige investeringen binnen het vastgoed. Ze zijn gekend voor hun lagere aankoopprijs in vergelijking met klassieke appartementen of huizen. Op die manier zijn ze toegankelijk voor een breder publiek.
2: Investeren in je woning
Over vastgoed gesproken. De kans dat je nog investeringen kan doen in je eigendom is groot. Denk eens aan het verduurzamen van je huis. Als huiseigenaar kan je door te investeren in verduurzaming meer uit je spaarcenten halen dan het stof te laten vangen op je spaarboekje, dat zegt ook het Nederlandse rtlnieuws.
Neem bijvoorbeeld beter gaan isoleren, hoogrendementsbeglazing plaatsen, zonnepanelen laten installeren, regenwater gebruiken (bv voor je toiletten), gebruik maken van ledlampen,... Sommige van deze methoden kunnen je honderden euro’s helpen besparen op je energiefactuur, in plaats van die euro’s in waarde te laten dalen op een spaarrekening. Zeker vandaag, nu de energieprijzen de hoogte in schieten, zijn zulke besparingen welkom! De kosten en baten van dergelijke energiebesparende maatregelen verschillen natuurlijk van woning tot woning, van gezin tot gezin en van methode tot methode.
3: Selfcare!
Investeren moet niet altijd in materiële zaken zijn. In jezelf investeren is even zinvol, daar zijn onze noorderburen van rtlnieuws het mee eens. Neen, niet in de vorm van een spa-momentje of weekendje weg. Zoek naar dingen als een extra opleiding, daarmee kan je je kansen op de werkvloer verbreden. Je komt dan misschien in aanmerking voor die promotie of je kan dan als zelfstandige dat centje meer vragen per uur.
In jezelf investeren kan dus op termijn ook heel wat opbrengen. Om een voorbeeld te geven kan je als productiearbeider een opleiding tot teamleader volgen om zo een andere functie in te vullen die meer verdient.
4: Lening afbetalen
We hadden het eerder al over investeren in je eigendom. Stel dat je woning al zo duurzaam is als het maar kan, dan zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om in je huis te investeren. Als je een mooie som spaargeld staan hebt waarvan je wil dat het wat opbrengt, denk er dan eens over na om je hypotheek af te lossen.
Heb je spaargeld waar je niet direct aan moet zitten? Dan is het volgens rtlnieuws een goed idee om je lening af te betalen. Waarom? Het zorgt voor een aardige besparing van de maandlasten en rente. Je hypotheek aflossen is misschien wel de slimste investering voor mensen met een eigendom, daar zit namelijk het minste risico aan verbonden. Let wel op, als je ervoor kiest om een vervroegde terugbetaling te doen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Raadpleeg zeker je bankier om na te gaan wat in jouw situatie de beste keuze is. Dat raadt ook Spaargids aan.
5: Crowdlending
Crowdlending is een goed alternatief voor het spaarboekje. Via deze investeringsvorm kan je een stuk meer rendement halen dan op je spaarrekening en daarbovenop steun je groeiende ondernemingen. Handig dus om meer uit jouw spaarcenten te halen én goed voor de lokale economie.
En crowdlending is vorig jaar enorm in populariteit gestegen. Er werd in 2021 bijna dubbel zoveel funding opgehaald voor meer dan dubbel zoveel Belgische bedrijven in vergelijking met het vorige jaar. Lees zeker het voorpaginanieuws van De Tijd waarin WinWinner werd vermeld als een van de hoofdrolspelers op de crowdlendingmarkt en waarin Matthias Browaeys een kundige analyse mocht voorzien.
WinWinner staat dus klaar voor ondernemers en investeerders, met alle voordelen van dien. Al willen we je natuurlijk ook wijzen op de risico's die met crowdlending gepaard gaan: het kan gebeuren dat het ontleende bedrag geheel of gedeeltelijk niet kan worden terugbetaald.